Halep’te yaşanan katliama seyirci kalmamız mümkün değil
15/12/2016
İkinci Arapça Kitap ve Kültür Günleri Başlıyor
11/02/2017

İSLÂM ÂLEMİ ARAPÇA KİTAP GÜNLERİ İLE MİRASINA SAHİP ÇIKIYOR

Haşimi (Semerkand) Yayınları, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve İstanbul Sultanahmet Vakfı iş birliğiyle düzenlenen 2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri devam ediyor.

Davetlilerin ve vatandaşın katılımıyla resmi açılışı yapılan organizasyon, ilk günden yoğun ilgi gördü.

İlki geçen yıl Haşimi Yayınların da katkılarıyla, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Arapça Kitap ve Kültür Günleri, bu yıl Sultanahmet Medresesi’nde gerçekleştiriliyor. Fuara dünyanın çeşitli ülkelerinden 100 âlim ve 50 yayınevi katılıyor.

Mirasımıza Sahip Çıkacağız

Mirasımıza sahip çıkmak için buradayız diyen Semerkand Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Bahadıroğlu yaptığı açıklamada, Arapçanın kuran dili olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: Arapça Kur’an dilidir. Müslümanların kıyamete kadar vazgeçemeyeceği bir dildir. Biz ülkemizde Arapçayı iyi bilen, iyi konuşan, nesilleri yetiştirmekle, sahih  İslâm itikadını muhafaza etmekle  mükellefiz. Türkiye’nin  üstlendiği bu misyonu inşallah ilelebet devam ettireceğine inanıyorum.

2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri’nin açılışı sonrası dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen âlimler ve yazarlar akşam yemeğinde bir araya geldi.

Yemeğe Başbakan Yardımcı ve Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, Sultanbeyli Kaymakamı Metin Kubilay, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Dünyanın  çeşitli yerlerinden gelen İslâm âlimleri, yayın evi sahipleri, Türkiye’den misafirler ve bazı STK yöneticileri katıldı.

Mahmut Bıyıklı: Biz Ensar Bir Ülkeyiz

Yemekte Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı yaptığı konuşmada; Türkiye olarak ülkemize iltica eden kardeşlerimizin barınma, gıda, sağlık ve benzeri ihtiyaçlarını karşıladığımız gibi kültürel ihtiyaçlarını da karşılamalıyız. Bu amaçla ilkini geçen yıl düzenlediğimiz Arapça Kitap ve Kültür Günleri tüm İslâm âlemine ve güzide şehrimiz İstanbul’a hayırlı uğurlu olsun. İnşallah bu organizasyonu ve daha büyüklerini başta Kudüs olmak üzere işgal altındaki tüm şehirlerimizde düzenleyeceğimiz günleri de görürüz, dedi.

Ayrıca Başkan Bıyıklı, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul şubesi olarak hayata geçirdiğimiz bu programla yazar ve şairlerimizin ilk heyecanlarını paylaşıyoruz. Edebiyat ve kültür dünyasının nabzını tutuyor, yeni kalemleri katılımcılarla buluşturmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Mustafa Bahadıroğlu: Sahih İslâm İtikâdı Korunmalıdır

Vakfımızın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Bahadıroğlu, İslâm Âlimlerinin, Başbakan Yardımcı ve Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş’un da hazır bulunduğu yemekte yaptığı konuşmada özetle;

18. ve 19. yüzyıldan bu yana oryantalist müsteşriklerin yoğun faaliyetleri sonucu İslâm aleminde bid’at fırkalarının ortaya çıktığını, bu fırkaların çağdaş hurafelerle Müslümanların itikâdını bulandırdığını, İslâm akaidine dair temel meseleleri tevil ederek  inkâr yoluna saptıklarını beyan ettikten sonra, vahiy dilin de sahih İslâm’ı ve itikâdını anlatan eserlerin Müslüman ilim adamlarının istifadesine sunulmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.

Numan Kurtulmuş: Güçlü Olmak Mecburiyetindeyiz

Numan Kurtulmuş yaptığı konuşmada, yemeğe katılan konukların İslâm coğrafyasının geniş bir bölümünü temsil ettiğini vurgulayarak, “İlimin merkezinde başta İslâmî ilimler olmak üzere, diğer bütün ilim alanlarında Müslümanlar ileri gitmek ve güçlü olmak mecburiyetindedir. Medreseler, üniversiteler, teknoloji, sosyal ve İslâmî ilimler üreten merkezlerin de çok güçlü hale getirilmesi, hepimizin üzerinde büyük bir sorumluluktur. Zaten geçmiş tecrübemize baktığımızda ilimlerin hepsinde bir geri gidiş olduğu için, İslâm ümmeti geri gitmiştir. Yani teknoloji diğer sosyal ilimler, tabii bilimlerde geri kaldık da İslâmî bilimlerde çok ileri gittik değil. Bir birleşik kaplar gibi bütün ilim alanlarında geri kaldığımız için bugünkü duruma geldik. Onun için ilim adamları arasındaki ziyaretlerin ve dayanışmanın çok önemli olduğunu ifade etmek isterim. Bu ziyaretin ortaya çıkmasına vesile olan arkadaşları tebrik ederim. İslâmî ilimler ve kitap merkezli bir buluşmayı İstanbul’da gerçekleştirmeleri fevkalade önemlidir ve tarihi bir buluşmadır.” ifadesini kullandı.

İslâm Dünyasından 100 Âlim ve 50 Yayınevi Katılıyor

Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas ve Kuveyt’ten 50 yayınevi ve 100 civarında yazarın katıldığı Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, “Asırlardır sönmeyen Işığımız: Âlimler-Kitaplar” vurgusuyla İslâm âlimlerini ve eserlerini öne çıkaracak.

Sultanbeyli Belediyesi, TİKA, TÜGVA, Semerkand Vakfı ve Beşir Derneği tarafından desteklenen etkinlikte geçen yıl da olduğu gibi “Arapça Yabancı dil değildir” vurgusu yapılıyor.

Suriyeli muhacirlere, özellikle de Suriyeli çocuklara yönelik etkinliklere de yer verilecek program kapsamında geçen yıl ücretsiz dağıtılan 10 bin Arapça çocuk dergisi, bu yıl 20 bin çocuğa hediye edilecek.

Arapça’nın İslâm dünyası ve Türkiye için öneminin anlatılmaya devam edileceği “2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günlerinde Türkiye içinden ve dışından değerli ilim adamları konuşmalar yapmaya devam ediyor”, Arapça Kitap ve Kültür Günleri 26 Şubat’a kadar ziyaret edilebilecek.

Önemli Başlıklarda Gerçekleşecek Oturumların Takvimi; www.arapcakitapfuari.com; facebook/arapcakitapfuari ve twitter/@arapcakitapfuar adreslerinden takip edilebilecek.

Program  takvimi için tıklayınız…