Semerkand Vakfı’ndan Beşir Derneği’ne Destek
En Güzel Hediye Mushaf-ı Şerif
29/08/2019

Kurban Bayramı Mesajı

Kurban sevginin, teslimiyetin, vefanın, sadakatin, fedakârlığın simgesidir. Allah Teâlâ’ya ve O’nun sevdiklerine yakın olma arayışıdır. Rabbim! Emrini işittim ve itaat ettim demektir. İbrahim Aleyhisselâm o müthiş imtihanda kalbi kan ağlasa dahi oğlu İsmail Aleyhisselâmı bıçağın altına yatırmaktan çekinmedi. Ya İsmail Aleyhisselâm! O da sırf Hakk’ın hatırı için Allah’ın Nebisi’ne bütün varlığıyla teslim oldu. İşte bu yüzden itaat, yakınlık, muhabbet ve teslimiyetin temsilcileri birbirlerine “kurban” diye hitap ederler.

Kurban aynı zamanda İslam’ın temel farizalarından biri olan Hac ibadetinin önemli bir parçasıdır. Arefe günü kefen misali beyaz ihramın içine girip makam, mevki ve dünyalıklarından soyunan, saçları başları toza-toprağa belenmiş milyonlarca mümin, namaz ve zikirden sonra ellerini İlâhî dergâha açıp gözyaşı dökerek dua ve yakarışta bulunuyorlar. Kim bilir belki de bu manzara Arş-ı A’lâyı titretmekte ve elini açan Müslümanların tamamının mağfiretine sebep olmaktadır. Muhabbetle yanan temiz gönüller hac ve kurban ibadetiyle hayalen, zihnen ve kalben bir kere daha İbrahim ve İsmail Aleyhisselâm ile buluşuyor, devr-i saadete varıp Hz. Resulullah sallallahu aleyhi vesellem efendimiz ve sahabe radıyallahu anhum ecmain efendilerimizle birlikte kurban kesiyor ve tavaf ediyorlar. Böylece takva, tefekkür, tezekkür, sabır, nefis terbiyesi, uhuvvet, muhabbet ve teslimiyet ikliminde mesafe kat ediyorlar.

Bayramlar, talip olduğumuz işte bu faziletleri izhar ederek çevremize huzur, sevinç ve iyilikleri saçmanın en güzel vakitleridir. Allah rızası için çehremizde açan bir tebessüm goncası, ailemize ve çevremize mutluluk bahşedecektir. Önce gönüllerimiz birer vefa ve sevinç yumağı hâline gelmeli, sonra büyüklerimizin, varlık sebebimiz olan anne-babalarımızın ellerini öpüp gönüllerini şad etmeliyiz, onların hayır dualarını almalıyız. Evin neşesi olan çocuklarımızı ve çocukların annelerini sevindirmeli, imkânımız nispetinde harçlık veya hediyeler vermeliyiz. Sırf Cenab-ı Mevlâ’nın hatırı için küskünlüğü ortadan kaldırmaya gayret eden taraf biz olmalıyız. Çevremizdeki fakir-fukarayı, konu komşuyu, yetim-öksüzü, hasta ve dertlileri unutmamalı, onlarla da selâmlaşarak, musafaha ederek, kucaklaşarak, ziyaretleşerek, kurban etlerini dağıtarak, ikramda bulunarak, yardım ederek sevinç ve muhabbetimizi paylaşmalıyız. Bu bayramda özellikle savaş, zulüm, şiddet ve gözyaşına maruz kalmış, gülmeyi dahi unutmuş, dini bayram kutlamaya fırsatı olmamış yetimleri, kimsesizleri, vatanından hicret edip bizlerin şefkatine sığınmış mülteci kardeşlerimizi unutmamalıyız.

Siz vefalı kardeşlerimiz sayesinde BEŞİR DERNEĞİ bu zamana kadar nerede kanayan bir yara varsa oraya yetişti. Dünyanın neresinde olursa olsun imkânı nispetinde masum ve mazlum kardeşlerimizin her daim imdadına koştu. Şimdi ise yine siz hayırsever kardeşlerimizin kurbanlarını yeryüzündeki mazlum ve yoksul Müslümanlara ulaştırmak için seferber oldu. Gittiği yerlerde buram buram kardeşlik sevinci etrafa yayılıyor. Kurbanların kesim videosunu tek tek bütün hayırsever Müslümanlara ulaştırarak onlarla yurt içi ve dışında et dağıtılan yoksulların sevincini paylaşıyor.

Böylesine güzel bir ibadet ve yardımlaşma atmosferinde biz de SEMERKAND VAKFI adına milletimizin bütün fertlerinin ve İslâm Âlemi’nin Kurban bayramını tebrik eder, tüm kardeşlerimize, sağlıklı, sevinçli huzurlu günler dileriz.

Dr. Mustafa Bahadıroğlu