02/08/2021

Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu Avrupa Konseyi Fetva ve Araştırma Meclisi işbirliğiyle 26-27 Eylül 2021 tarihinde “Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi” İstanbul’da gerçekleştirildi.

Kongrenin açılışı Ayasofya-ı Kebir Cami-i Şerifi’nin imamı Ferruh Muştuer’in Kur’an-ı Kerim okumasıyla başladı.

Kongreye yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda ilim insanı, astronom, uzman ve araştırmacı katıldı. Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi’nde özellikle ileri enlemlerde ve Avrupa’da yaşayan Müslümanlar arasında takvim birliğinin sağlanması hedeflenmektedir.

İslam’ın asırlardır insanlığı yön verdiğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş; ” İslam’ın, asırlarca insanlığa yön veren, oldukça zengin bir bilgi ve hikmet müktesebatının, ilim ve usul geleneğinin varlığı açıktır. Avrupa’da yaşayan Müslümanların buraya özel ve günümüz şartlarında gelişen soru ve sorunlarını bu zenginliğe bağlı olarak çözmesi önem arz etmektedir. Bu meyanda dini takvim birliği ve hususların ortak kararlarla neticelendirilmesi sağlanmalıdır. Önemle ifade etmek isterim ki Avrupa coğrafyası bugün İslam’ın temsili açısından çok önemli bir merkezdir. Avrupa’daki Müslüman kardeşlerimiz, eğitimi, özgüveni, çalışkanlığı ile büyük bir potansiyele sahiptir. Bu imkanlar iyi değerlendirildiğinde Avrupalı Müslümanlar ümmetin ve insanlığın aydınlık geleceğine ciddi katkılar sunacaktır.” dedi.

Namaz vakitleri hususunda önemli araştırma çalışmaları bulunan ve düzenlenen Kongre’de katılımcı olarak yerini alan Uluslararası Semerkand Genel Başkanı ve Semerkand Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Bahadıroğlu yaptığı konuşmada; Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi’nin hayırlara vesile olmasını diledikten ve bu kongreyi hazırlayan Diyanet İşleri Başkanlığına teşekkür ettikten sonra şunları söyledi. “Müslümanları en çok birleştiren ve buluşturan konuların başında ayet-i kerime, hadis-i şerif ve bunların hükümleri gelmektedir. Namaz vakitleri ‘Şüphesiz namaz müminlerin üzerine vakitleri belirlenmiş olarak farz kılınmıştır.’ (Nisa, 103) Ayet-i Kerimesi mucibince alametlerin ortaya çıkmasına bağlı olarak farz kılınmıştır. Dolayısıyla vakitlerinin oluştuğu yer ve tarihlerde namaz vakti değiştirilemez. Bu hususta icma vardır. Çalışmanın başarılı olabilmesi için Müslümanların önemle üzerinde durdukları hassasiyetlerin gözetilmesi gerekir” dedi.