Alimler MİHRAP Toplantısı’nda Buluştu
30/10/2018
Mostar Köprüsü
29/12/2018

Süleymaniye Camii

Kanuni Sultan Süleyman tarafından  yaptırılan Süleymaniye Camii, bütün bir tarihi özümseyen mimari bir şaheser olarak, İstanbul’un en büyük ve görkemli camisi olma özelliğini taşımaktadır.

Türk sanatının klasik döneminin kurucusu ve geliştireni Mimar Sinan 1550-1557 yılları arasında caminin inşaatını ve külliyesini 7 yılda tamamladı.

Mimar Sinan’ın kalfalık eserim diye nitelendirdiği, Süleymaniye camii sadece Osmanlı mimarisinin değil, dünya mimarisinin de en seçkin eserlerinden birisidir.

Süleymaniye camii yaklaşık 70 dönüm arazide, cami ve haziredeki Kanuni ve Hürrem türbeleri dışında, farklı derecelerde eğitim veren medreseler, hadis okulu, tıp medresesi, hastane, Kur’an-ı Kerim eğitimi yapılan bina, ilkokul, imaret edilen aşevi, misafirhane, han, hamam, kütüphane,  Mimar Sinan’ın türbesi ve çok sayıda sıra dükkanlar bulunmaktadır.

Süleymaniye  camisinin 4 minaresi ve 10 adet şerefesi bulunmaktadır. Bunun nedeni ise Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul’un fethinden sonraki 4. Osmanlı Padişahı ve imparatorluğun 10. Padişahı olmasıdır. Süleymaniye  Camii’nin en önemli özelliklerinden biri de akustiğidir. Büyük usta Mimar Sinan caminin akustiği için çok uğraşmıştır. Seslerin caminin her köşesinden duyulması için, kubbe etrafına ve caminin çeşitli noktalarına içi boş küpler yerleştirmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BAĞIŞ HESABI