Semerkand Vakfı gönüllülerinden araştırmacı yazar Dr. Hüseyin oku İKAD Toplantılarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Toplumun ve ümmetin ilmi problemlerine çözüm üreten, her yıl alanında uzman hocaları bir araya getiren II. İKAD toplantısı bu yıl Adıyaman’da yapıldı.
Yurt içinde ve yurt dışında ilmi icazetnameye sahip hocaları yılda bir defa bir araya getiren İKAD (İlmi Kültürel Araştırma ve Düşünce) Toplantısı Adıyaman’ın Kahta ilçesinin Menzil köyünde gerçekleştirildi.
Dört gün süren toplantıya Semerkand Vakfı Çalışma Komisyonu Başkanı Yakup Alarçin başkanlık etti.
Semerkand Vakfı gönüllülerinin katıldığı toplantıya birbirinden önemli bildiriler ve konuşmacılar yer aldı.
İslami İlimlerde tebliğlerin sunulduğu söyleşiye ilişkin açıklama yapan Araştırmacı-yazar Dr. Hüseyin Okur, İKAD’ın kuruluş amacından bahsetti.
İKAD söyleşilerine katılan hocaların, klasik medrese usulüne göre eğitim almış alanında uzman hocalar olduğunu söyleyen okur;
“İKAD; Hâlidi Mearif kurumlarından mezun olan öğrencileri yılda bir defa bir araya getiren bir organizasyon. Bu kurumlarda, Nizamiye Medreseleri, Selçuklu Medreseleri ve Osmanlıdaki medrese usulüne yakın, klasik medrese usulüne göre eğitim verilmekte. Sekiz- dokuz yıllık bir eğitimin ardından mezun olan öğrenciler, çeşitli yerlerde görev alarak ümmetin dinini doğru yaşayabilmeleri için hizmet vermekte. Bu hizmetleri sadece dini alanda sınırlandırmamak gerekir. İKAD’a katılan hocalarımız, ümmetin sosyal anlamda da ihtiyaçlarına çözüm aramaktadır. Bu sene bu toplantıların ikincisi yapıldı. Geçen sene de çok güzel bir atmosfer vardı. Ancak bu sene toplantının Seyyid Abdulhakim Külliyesi’nde yapılması açısından ayrı bir manevi havası vardı. Dünyada eşi benzeri olmayan bir külliyede gerçekleştirildi 2. İKAD toplantısı. Daha önce İKAD Toplantıları Ankara’da düzenleniyordu. Bundan sonraki toplantılar yine Ankara’da düzenlenmeye devam edecek.” Dedi.
İKAD’ın ilim halkasını genişleteceğini söyleyen Okur, İlahiyat fakültelerinde, sosyal ve beşeri bilimlerde ders veren, topluma mal olmuş kişileri de bu organizasyonlara katılmalarını sağlamak istediklerini söyledi.
Hüseyin Okur, “İKAD Toplantılarının amacı sadece bir araya toplanmaktan ziyade, günümüz Müslümanları ve tüm İslam alemini ilgilendiren konular üzerine düşünüp, fikir alışverişinde bulunmaktır.
Ümmetin sorunları üzerinde bir ortak akıl kurabilmeliyiz. Bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz şey birlik ve beraberlik. Bediüzzaman Said Nursi hz. (k.s) günümüzün en büyük farz vazifesinin “İttihad-ı İslam” yani “İslam Birliği” olduğunu söyler. Bizlerde bu amaçla bu toplantıları düzenliyoruz.
İKAD’ın katılımcıları sadece Türkiye’den oluşmuyor. Hâlidi Mearif Kurumlarındaki eğitim sistemi birçok Arap ülkesinde devam ettiriliyor. Fransada, Almanya’da, Belçika’da ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinde de bu eğitim sistemi devam ettiriliyor. Oralarda eğitim veren hocalarımızın İKAD Toplantılarına katılmaları, bizim oradaki sorunları bilmemiz açısından son derece önemli. İşte bu toplantılar sayesinde ümmetin sorunlarına ilişkin, İKAD’a katılan hocalarımız bildiriler hazırlayarak çözümler sunuyor. Bölgelerinde karşılaştıkları zorlukları, Müslümanların karşılaştıkları zorlukları kaleme alıp dile getiriyorlar. Bu toplantıların sayısını artırmayı düşünüyoruz. İlerleyen zamanlarda belki yılda iki sefer toplanılması gündeme gelecek. Bu konuyla alakalı çalışmalar sürüyor.” Diye konuştu.
Türkiye Bir Miras Üzerine Kuruldu
Türkiye’nin bir miras üzerine kurulduğunu belirten Hüseyin Okur, “Türkiye bir mirasın üzerine kuruldu. Hem Selçuklunun mirası hem de Osmanlının mirası üzerine kuruldu. Bu vatan ehlisünnetin müdafaasının yapıldığı bir coğrafya. Dolayısıyla Hâlidi Mearif Kurumlarından yetişen hocalarımız, bu müdafaayı yapmak için, bu minvalde bir olabilmek için bir araya gelip, Toplumun ve ümmetin ilmi problemlerine çözüm üretiyorlar.
Bu açıdan bakıldığı zaman İKAD Toplantıları, hem yurt içinde hem de yurtdışında takdir ediliyor. Akademisyenler tarafından da takdir ediliyor. Her alanda madden ve manen birlik beraberliğe en çok ihtiyacımızın olduğu bir dönemdeyiz.
İslam aleminin şu an ki durumuna baktığımız zaman çok da iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz. İslam coğrafyasının parçalandığı, zihnen, fikren ve aklen parçalandığı bir dönemde bir araya gelmek; aynı şeyleri, aynı duyguları paylaşıyor olmak, aynı şeyleri düşünüyor olmak bizim açımızdan çok önemli. Müslümanlar açısından da çok önemli. Müslüman, “Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın. Parçalanıp ayrılmayın” ayeti minvalince birlik olmalı, beraber olmalı. İKAD bu manayı oluşturmak için yapılmış bir toplantıdır. Her şeyin ötesinde manevi bir atmosferi paylaşmak, bir gaye üzere bir araya gelmek için kurulmuş bir toplantıdır.” Dedi.